Kort gezegd vertelt de bouwgeschiedenis wat en hoe de mensen in de loop van de tijd hebben gebouwd. Die vertelling kan vanuit twee invalshoeken worden gedaan: vanuit de bouwkunst (in welke stijl bouwde men) en vanuit de bouwkunde (hoe en met welke materialen bouwde men toen). Natuurlijk lopen beide invalshoeken wel eens door elkaar. Want een nieuwe bouwtechniek leidt soms tot een andere bouwstijl en een nieuwe bouwstijl maakt vaak een andere manier van bouwen wenselijk.
Bouwgeschiedenis begint in feite op het moment dat Adam en Eva het Paradijs moeten verlaten en de boze wereld in trekken. Want als de mens in minder paradijselijke omstandigheden moet leven, begint hij zich letterlijk en figuurlijk zorgen te maken over het naakte bestaan. Hij moet dan op zoek gaan naar spullen die hem kunnen beschermen tegen de weersinvloeden. Maar ook tegen de minder goede bedoelingen van zijn medemens en de rest van de hem omringende natuur. Zijn rommelende maag zorgt ervoor dat hij weinig kieskeurig om zich heen kijkt naar iets eetbaars. Moe (en hopelijk voldaan) wil hij dan ergens gaan rusten, op een plek die hem beschutting kan bieden tegen alles wat hem kwaad zou kunnen doen: de andere mensen, de hongerige beesten, de onberekenbare natuur. Met een beetje fantasie is deze primitieve slaapplaats te zien als het begin van onze bouwhistorie!
Maar omdat er weinig is overgebleven van dergelijke slaapplaatsen, leggen we in de praktijk de lat hoger. Dus laten we de geschiedenis van het bouwen beginnen op het moment dat we sporen van bebouwing aantreffen. Voor zover we tot nu toe weten kunnen we in Sittard zo?n dikke 7000 jaar teruggaan. Uit die tijd stammen namelijk de Bandkeramische boerderijen. Voor wat later het Kapittelgebied gaat worden, zijn de bouwsporen van nog veel latere datum, namelijk van zo?n 1000 jaar geleden. Voor de bouwgeschiedenis van het Kapittelgebied kunnen we ons dus "beperken" tot een periode van 10 eeuwen. De eerste eeuwen hebben weinig zichtbaars achtergelaten maar over de latere perioden valt des te meer te vertellen. Dus nu snel naar het Kapittelgebied!