Rond 1400 is het kapittel al een eeuw in functie. Dat moet te merken zijn geweest aan de bebouwing van het kapittelgebied: de kerk, de kanunnikenhuizen, de kapittelschool en waarschijnlijk ook al de tiendschuur.
In een kapittelkerk was het gebruikelijk dat de kanunniken het hele koor gebruikten voor hun gebed en hun eredienst. Voor de parochianen bleef alleen het schip van de kerk over. Dat zal in de oude kerk tot ruimtegebrek hebben geleid. Rond 1400 is er dan ook sprake van kosten die de parochianen moesten maken voor het herbouwen van het schip. Die herbouw is in elk geval gebeurd in de bouwstijl die toen in het hele gebied langs de Maas gebruikelijk was: de Maaslandse gotiek, een wat minder verfijnde vorm van de gotische bouwstijl die meer dan drie eeuwen toonaangevend was in West-Europa.
Over de plaats waar rond 1400 de kanunnikenhuizen en de kapittelschool lagen, is (nog) niets bekend. Dat geldt ook voor vraag, hoe ze eruit zagen. Waarschijnlijk waren ze opgetrokken in vakwerkbouw, zoals in die tijd gebruikelijk was. Daarbij werd eerst een houten geraamte in elkaar gezet. De vloeren waren ook van hout en de gevelvlakken rondom de ramen en deuren werden opgevuld met vlechtwerk dat werd afgewerkt met een mengsel van leem en stro. De daken werden meestal gedekt met riet of stro. Het is dus niet zo verwonderlijk dat in die tijd een hele stad in brand kon raken!
Alle mensen die direct of indirect tot het kapittel behoorden, waren afhankelijk van de inkomsten die het kapittel kreeg uit de "tienden". Deze inkomsten waren voor een groot deel "in natura" en werden opgeslagen in een voorraadschuur in het kapittelgebied. Deze functie is nog herkenbaar bij de huidige Tiendschuur aan het Kloosterplein: een grote poort om de goederen naar binnen te rijden en een ongewoon hoog dak waaronder de landbouwproducten werden opgeslagen. Wanneer deze tiendschuur is gebouwd, weten we niet. Wel dat ze vroeger groter is geweest en drie poorten aan de voorzijde en een poort aan de rechterzijkant kende.
Andere verhalen over dit onderwerp:Bouwhistorie.