Na de verwoesting door de Fransen in 1677 duurde het een hele tijd voordat de stad weer op kon krabbelen. Het schip van de kerk en de torenspits werden herbouwd, er kwam een nieuwe kapittelschool en er werden ook eigentijdse woningen voor de kanunniken opgetrokken.
De torenspits werd als eerste aangepakt. Meester Adam Wynants uit Aken nam het karwei aan en realiseerde een sierlijke barokke spits, bestaande uit vijf naar boven toe kleiner wordende bolvormen. Deze spits die bijna twee eeuwen het stadsbeeld van Sittard heeft gedomineerd, kennen we alleen van diverse tekeningen. Toen het kapittel in 1802 werd opgeheven en de Grote Kerk dus alleen maar dienst ging doen als parochiekerk, pronkte de kerk dus nog met deze opvallende spits.
Het herstel van de gewelven en het dak van het schip had meer voeten in de aarde. De vraag "wie moet dat betalen" zorgde voor een flinke vertraging zodat de beminde gelovigen de kerk pas in 1705 weer in gebruik konden nemen. Aan de slordige manier waarop de gewelven zijn uitgevoerd, kan men zien dat hier niet de middeleeuwse vaklui aan het werk zijn geweest!
Ook duurde het een tijdje totdat de kapittelschool aan het Kerkplein herbouw werd. Omdat het Kerkplein tot het rechtsgebied van het kapittel behoorde, mochten daar alleen maar gebouwen gerealiseerd worden die iets te maken hadden met het kapittel. Waarschijnlijk is de kapittelschool daarom het enige gebouw aan het plein geweest. Aan de rest van het plein grensden de tuinen van de woningen aan de Limbrichterstraat en de Begijnenhofstraat.
In de eeuw na het rampjaar 1677 zijn er ook nieuwe kapittelhuizen gebouwd. Het mooiste voorbeeld is het gerestaureerde pand Kapittelstraat 4. Ook het huis op de hoek van het Kloosterplein en de Oude Markt is een voormalige kanunnikenwoning. Verder weten we dat in het pand "Van Wessem" aan het Kloosterplein een kapittelhuis is "ingebouwd". En in de zijgevel van de Petrusschool aan het Kloosterplein is een gevelsteen ingemetseld omdat hier het huis van "scholaster" (leermeester) Herman Clerckx stond.
Andere verhalen over dit onderwerp:Bouwhistorie.