Bouwgeschiedenis rond het jaar 1900

Rond de eeuwwisseling was het beeld van het Kloosterplein flink aan het veranderen, vooral door de bouwactiviteiten van de Ursulinen. Zij hadden het ?Huis op de Berg? tussentijds flink verhoogd, langs de Oude Markt een nieuwe vleugel gebouwd en langs de wal een daar hoog boven uitstekend internaat aangebouwd. Bij al deze uitbreidingen werd niet gekeken naar de historische waarde van het oorspronkelijke herenhuis in Maaslandse Renaissancestijl en ook niet naar de schaal en de structuur van de gebouwde omgeving.

Ook het vroegere vereniginglokaal van de ?Broederschap van Sint Franciscus Xaverius? aan het Kloosterplein werd in 1900 overgenomen door de Ursulinen. Hiernaast liet notaris Van Wessem in 1911 om een bestaand kapittelhuis heen een indrukwekkend herenhuis bouwen in eclectische stijl (dat wil zeggen met elementen uit allerlei stijlrichtingen). De Ursulinen gingen in 1920 nog een stap verder en lieten het huis dat scholaster Clerckx in 1680 had gebouwd, afbreken om daar een dubbele meisjesschool te bouwen, de Rosa- en Mariaschool, de huidige Petrusschool.

In de loop van de tijd ontstond langs de Oude Markt en het Kloosterplein op die manier een onsamenhangend geheel van gebouwen in diverse bouwstijlen. Zodoende verloor dit gebied dat eeuwenlang letterlijk en figuurlijk buiten de stadsontwikkeling was blijven liggen, op vrij korte termijn een groot gedeelte van zijn oorspronkelijke bebouwing en daarmee ook van zijn eigen karakter.

Was het tot de Franse tijd gewone burgers niet toegestaan om aan het Kerkplein te bouwen, langzamerhand verschijnen er nu woningen, het eerst aan de noordkant van het plein. En aan de voet van de toren komt de tapperij van brouwerij Thissen die in de Begijnenhofstraat was gevestigd. Daardoor krijgt Sittard ?eindelijk? een voorziening die in de meeste plaatsen van oudsher een gebruikelijk straatbeeld vormde: een caf? tegenover de kerk, ??t Sjterfhoes?!


Volgende: Kerk en Geloof, rond 1900
Overzicht: Periode 1900

Andere verhalen over dit onderwerp:Bouwhistorie.