De MMS en het gymnasium van de zusters ursulinen aan de Oude Markt kampten in 1955 met een groot ruimtegebrek. De zusters hadden bouwplannen, maar na allerlei problemen die met de gemeente moesten worden opgelost, bleek ook in Den Haag een felle en lange strijd gestreden te moeten worden, voordat de leerlingen in september 1958 het nieuwe gebouw aan de Deken Haenraetsstraat in gebruik konden nemen. De lagere scholen van de zusters hadden in 1922 een nieuw schoolgebouw gekregen.
Meisjes hadden aan het begin van deze eeuw weinig mogelijkheden om middelbaar onderwijs te volgen. In Sittard hadden de ursulinen vanaf 1843 lager onderwijs aan meisjes verzorgd. In september 1916 stichtten de zusters een school voor meer uitgebreid lager onderwijs, een uloschool voor in- en externen. Voorlopig werden enkele klassen ingericht op de eerste verdieping. Vanaf 1928 konden de geslaagden een vervolgcursus volgen in een "middelbare klas". Deze werd in 1930 omgezet in een eenjarige opleiding met een vrij studieprogramma, het begin van de M.M.S. In 1935 werd de opleiding tweejarig met een onderwijskundige structuur die overeenstemde met die van de 4e en 5e klas m.m.s. In 1937 kreeg de m.m.s. de rijkserkenning en groeide ze uit tot een vijfjarige m.m.s. Afgezien van school- en kostgelden die door de ouders betaald werden, droegen de zusters zelf alle kosten. Pas per 1 oktober 1946 werd de vijfjarige m.m.s. door het Rijk gesubsidieerd. In 1952 was de ulo door gebrek aan voldoende onderwijskrachten in het klooster opgeheven.
De zusters ursulinen hebben een zeer vooraanstaande rol gespeeld bij de emancipatie van het katholieke onderwijs voor meisjes. Door hun vasthoudendheid kon op 1 september 1947 een gymnasium-dependance van het College aan de Oude Markt geopend worden die per 1 september 1949 een eigen gymnasium werd.Deze werd verenigd met de bestaande m.m.s. in een lyceumstructuur en vanaf die datum heette de school "Serviam". Vanaf die tijd waren ook meisjes in de gelegenheid om een universitaire studie te beginnen. Het leerlingenaantal groeide sterk en er ontstond een groot ruimtegebrek. De oplossing was een nieuwe school die in de fruitweide van de zusters kwam te liggen. In september 1958 begonnen de lessen aan de Deken Haenraetsstraat.
Op de hoek van het Kloosterplein hadden de zusters ursulinen in 1922 een nieuwe school gebouwd waarin Rosa- en Mariaschool gehuisvest waren naar een ontwerp van architect Jac. Beurskens. Het oude kapittelhuis op de hoek van de Oude Markt moest hiervoor gesloopt worden. Eerst hadden de ursulinen een lagere school en een muloschool willen bouwen. De gemeente vond het beter om de muloschool in het oude gebouw, het ?externaat? aan het Kloosterplein, te vestigen, zodat in het nieuwe gebouw twee lagere scholen kwamen. Een jaar eerder was de bestaande muloschool gesplitst in een zesklassige school voor gewoon lager onderwijs en een drieklassige muloschool. Op 22 oktober 1922 werd aan de huidige Deken Tijssenstraat het nieuwe gebouw voor de Rosa- en de Mariaschool ingezegend door deken Tijssen. In de benedenverdieping van het aangrenzende schoolgebouw (nu Jochem Erenshuis) kwam de kleuterschool van de ursulinen, die al in 1891 voor kleine meisjes geopend was in het schoolgebouw naast het klooster aan de Oude Markt. De bovenverdieping huisvestte muloklassen en ook een huishoudschoolklas Van 1945 tot 1952 was de Mariaschool in gebruik als meisjes-uloschool van de ursulinen. Daarna waren er weer de twee lagere ursulinenscholen in gevestigd. Bij gebrek aan voldoende bevoegde leerkrachten zagen de zusters zich genoodzaakt om de ulo op te heffen.
Andere verhalen over dit onderwerp:Onderwijs.