Walram werd wakker gemaakt door klokgelui. Opkijkend zag hij dat de kerk weer een toren had. Een heel hoge spitse toren met kleine dakruitertjes er op. En het kloosterplein en de Begijnenstraat waren haast helemaal volgebouwd. Toen hij omkeek in de richting van de grote Markt, zag hij dat de twee kloosters, van ursulinen en jezu?eten, sterk waren uitgebreid en verhoogd. En daartussen stond nog een kerk! Verwonderd keek hij naar Jacob. Ja, er is hier heel wat veranderd, merkte die op. Die hoge toren staat er al weer 25 jaar. Hij is het werk van bouwmeester Pierre Cuypers. Met zijn 82 meter is het de hoogste van Zuid-Limburg! Je ziet ook dat de scholen van de zusters en de paters tot grote bloei zijn gekomen. Jammer genoeg gaan de paters Jezu?eten in dit jaar 1900 Sittard verlaten: een groot verlies voor de stad. Maar als geschiedschrijver weet ik dat er over enkele jaren een nieuwe grote school voor in de plaats zal komen.
Maar wat doet die nieuwe kerk tussen de kloosters in?, vroeg Walram. Dat is de basiliek van O.L.Vrouw van het H. Hart, zei Jacob. Die is gebouwd voor een broederschap, gesticht toen een leerlinge van de zusters onder deze aanroeping verlost werd van een ingeslikte naald. De kerk is een bedevaartkerk, gebouwd in 1876. Aan de overkant ligt het Mariapark, een overdekte kloostergang voor de pelgrims. De stad heeft er zo fraaie gebouwen bij gekregen, beide in de stijl van de neogotiek. Bovendien is er in 1874 een nieuw stadhuis gebouwd op de Markt.
Ik zie ook veel meer mensen lopen dan vroeger, merkte Walram op. Dat klopt, zei Jacob. In 1865 heeft Sittard een station gekregen, aan de nieuwe spoorlijn van Maastricht naar Venlo. Daardoor is de toeloop naar de marktstad Sittard veel groter geworden. Een paar jaar later kwam er ook straatverlichting met gaslantaarns. De stad is zo heel wat aantrekkelijker! En intussen is rond Kerkrade en Heerlen de mijnindustrie goed op gang gekomen. Men verwacht dat die zich ook hierheen zal uitbreiden en Sittard hoopt daar goed van te profiteren.
Andere verhalen over dit onderwerp:Periode 1900, Kerk en Geloof.